Skip to main content

Koudetraining, elke dag een overwinning!

Als je me kent weet je dat ik een ontzettende koukleum ben. Wellicht kun je de titel van dit blog daarom ook (nog) niet plaatsen, ik hoop daarom dat het je motiveert om verder te lezen. Ik verbaas mezelf namelijk ook nog elke dag. Al vanaf november vorig jaar douche ik vrijwel elke ochtend koud.

En met koud bedoel ik ook echt: 'de warme kraan dicht'. Ok, ok.......nadat ik eerst warm gedouched heb. Koud afdouchen dus. En ik moet zeggen, na een jaar kan ik zeggen dat ik een iets mindere koukleum ben dan een jaar geleden. Eén van de effecten van koudetraining is namelijk dat 'je eigen kachel' harder (moet) gaan branden.

Workshop Wim Hof

Ik had me er al een tijd lang in verdiept en veel over gelezen, maar afgelopen februari was het zo ver. Ik wilde het horen en voelen van de man die soms neergezet wordt als een freak, van Wim Hof oftewel 'the iceman' zelf. Een dag lang training: ademhaling, meditatie, focus en natuurlijk met als afsluiting een 'ijsbad'. Op het bevestingsformulier van de inschrijving stond te lezen dat je vooral je badkleding mee moest nemen, ook als je dacht dat je het ijsbad niet zou willen doen. Verder alvast het advies om thuis met koud afdouchen te oefenen en een instructie hiervoor. Wat verschrikkelijk fijn om te lezen dat je mag starten met een warme douche. Het heeft wat water gekost in die maanden. Het moment van die doucheknop om naar koud werd steeds maar uitgesteld. Maar al vrij snel werd ik er lichtelijk 'verslaafd' aan, dat wil zeggen; als ik het niet deed omdat de warme douche zo heerlijk was en ik stond me af te drogen.......miste ik die 'kick'. Tegelijkertijd vond ik het nog steeds vreselijk hoor! Maar ik moest echt toegeven dat het vooral als je er weer onderuit was echt heerlijk voelde! Tegenstrijdig dus. 

Koud kunstje......

Ik ga hier niet in op de voordelen van koudetraining en de Wim Hof methode die naast koude ook uit ademhalingstechnieken en focus bestaat. Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken gaande naar 'de Wim Hof Methode'. Vanuit de wetenschap zijn er keiharde bewijzen gekomen dat deze methode flink wat voordelen op kan leveren voor gezonde mensen maar wellicht ook voor mensen met chronische aandoeningen en auto-immuunziekten die vaak gepaard gaan met laaggradige ontstekingen. Je kunt er alles over lezen in het boek van Wim Hof & Koen de Jong: 'Koud kunstje'. Ook is er veel te vinden op het internet en natuurlijk de site van Hof: www.innerfire.nl. 

Overwinning......

Wat er in het boek van Hof niet zo belicht wordt maar waar ik persoonlijk wel heel veel kracht aan ontleen is de overwinning die je elke dag levert. Laat ik dat uitleggen. Na bijna een jaar vind ik het nog steeds (ok, iets minder verschrikkelijk inmiddels) VERSCHRIKKELIJK om de warme douche dicht te draaien. Je kunt bedenken hoe goed het voor je is, maar het is echt geen feest om die warme kraan dicht te draaien. En toch, omdat je voelt wat het met je doet, omdat je weet waarvoor je het doet, omdat het gevoel erna zo heel veel fijner is, omdat je je zo sterk voelt.......doe je het elke dag weer. Ik had aan het begin (en stiekem nog wel denk ik) zo'n soort van Mantra: 'als ik dit kan, kan ik alles.......als ik dit kan, kan ik alles......als ik dit kan, kan ik alles'! En weet je wat? Ik denk dat dat waar is!! Ik sta nu moeiteloos een aantal minuten onder de koude douche en mijn wervelkolom voelt warm als ik er onder sta, mijn oerfysiologie ontwaakt, mijn immuunsysteem krijgt een oppepper, ik maak bruin-vet aan, ik train mijn bloedvaten, ik heb het minder koud door de dag heen, ik voel mijn huid tintelen van teen tot kruin, ben wakker en voel me goed, heb en hou controle en voel me steeds sterker! 

Comfort...

Ons leven is vooral gericht op comfort. En dat is natuurlijk prima, dat is ook van deze tijd. Maar daardoor is uit je comfortzone stappen zo ontzettend moeilijk. We worden er denk ik met z'n allen heel inflexibel van. Want hoe comfortabeler het wordt, hoe sneller we iets oncomfortabel vinden. Nu terug naar het elke ochtend koud afdouchen, behoorlijk oncomfortabel. Elke dag (vrijwillig) uit je comfortzone een overwinning, een prestatie, een weldaad voor je lijf (vooral als je er onder uit bent ;-). Vooral  en misschien juist in tijden waarin het leven niet altijd makkelijk is; hoe mooi is het om elke dag (al is het maar even) dat overwinningsgevoel te hebben! De (geluks)hormonen die daardoor vrij komen hebben effect op de rest van je dag! Misschien moet je een 'eigen mantra' bedenken en die voor je zelf herhalen tijdens het koud afdouchen, iets waar jij kracht door krijgt. Formuleer je mantra positief en als stelling (alsof het al zo is) en ga er mee aan de slag!

Voorbereiding

Heb ik je geinspireerd, uitgedaagd? Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga niet zo maar aan de slag, zeker niet bij gezondheidsklachten. Informeer jezelf: lees er over op internet, doe een workshop, of lees het boek. Doe het stap voor stap. Niet meteen van warm naar koud......maar met stapjes. Het zou jammer zijn als je onvoorbereid constateert dat het niet voor je werkt, terwijl je met een gedegen voorbereiding en kennis van wat je doet hier wellicht ook heel veel profijt van zou kunnen hebben. Ik hoor graag hoe het voor jullie werkt of heeft gewerkt!

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap