Skip to main content

Alles goed?

Hé hallo, hoe is het, alles goed? Hoe vaak stel jij deze vraag aan een ander, hoe vaak komt deze vraag aan jou voorbij? En wat antwoord je dan?........

Een normale begroeting, een 'gewoonte-vraag'. Het antwoordt is vaak al even zo gewoonlijk als de vraag: 'ja, prima en met jou?'. Met een beetje geluk loopt het gesprek dan verder als de ander antwoord: 'ja met mij ook maar .....' en dan volgt er toch gespreksstof. Maar andere gespreksstof, meer oppervlakkige gespreksstof dan de vraag waarmee we de begroeting opende: 'Hoe is het?'

Is ALLES goed? 'ALLES' is best veel!

Best een complexe vraag als je er over nadenkt: 'hoe is het'. Op sommige fronten gaat het wellicht uitstekend, op andere fronten misschien juist helemaal niet. Als mij die vraag gesteld wordt bij een begroeting, denk ik er ook niet altijd over na,  over hoe of het nu echt met me gaat. Mijn antwoord is ook regelmatig oppervlakkig en natuurlijk gaat het 'altijd goed'. En toch wil ik het graag anders! Ik kan in mijn eentje de wereld niet veranderen, maar het houdt me wel bezig.

Ik heb periodes gehad, dat ik moeite had met deze vraag. Dat waren de periodes dat het niet zo goed met me ging. In die periodes haatte ik die vraag, die begroeting. Vooral als het zo slecht ging, dat de gevoelens en de ellende van mijn gezicht af te lezen waren. Toch antwoorde ik dan meestal met 'goed', of zelfs in een dwarse periode: 'keigoed', direct gevolgd door 'en met jou?'. Er zijn ook momenten geweest waarop dat niet ging. Momenten waarop als iemand die vraag stelde, ik al bijna meteen begon te huilen en 'keigoed' er niet eens meer uit kwam, of op z'n minst niet meer geloofd werd.

Maar dan: is het wel een oprechte vraag? 

Als ik dan, die enkele keer dat dat me gebeurde van ellende in tranen antwoordde: 'nee, het gaat niet zo goed', begreep ik dat ik de 'vraag' niet goed begrepen had. Het was helemaal geen vraag! Reacties die dan volgden: 'oh sorry', 'ah, gaat wel weer over', 'wat vervelend voor je', 'ik had het laatst ook zo moeilijk (en met een beetje pech volgt dan de ellende van de ander)........... Dat is gek toch? Zeker als het antwoord 'sorry' is. Beantwoord ik de vraag oprecht, krijg ik een sorry? Sorry voor de vraag? Sorry, voor dat je met aan het huilen maakt? 'Gaat wel weer over', ja vast wel! 'Wat vervelend voor je!' Ja klopt! En wat voel je je daarna verschrikkelijk. Verschrikkelijk omdat je niet gewoon 'goed' kon antwoorden, omdat je de ander kennelijk in verlegenheid bracht, die rottranen niet wegbleven, de ander gewoon omdraait en jij daar nog alleen en met een nog rotter gevoel dan dat je al had achterblijft. 

Gelukkig, blij en zonder problemen lijkt de norm....

Waarom houden we ons zo groot tegenover anderen? Waarom vragen we, maar krijgen we het moeilijk als we het antwoord horen? Als we horen wat er werkelijk speelt en als dat niet past in de 'gelukkig-blij-en-zonder-problemen-norm'? En die norm, die we met z'n allen ophouden, gaan we daar niet aan ten onder? Het kan namelijk behoorlijk frustrerend zijn, als je denkt dat bij iedereen ALLES goed gaat, maar het bij jou een puinhoop lijkt. Misschien ga je dan wel nog harder je best doen en put je jezelf nog meer uit. En voor wat? Voor iets wat niet bestaat, iets wat onhaalbaar is! Nooit GAAT alles goed of blijft alles goed gaan! Maar ondanks dat kan je je wel goed VOELEN, of je er goed bij voelen, of je slecht voelen ook dat mag als het niet goed gaat. 

Hoe VOEL je je? 

Of hoe is je dag? Of hoe is het nu? Of gewoon alleen maar 'hallo' als je weinig tijd hebt. Of iets wat je daadwerkelijk wilt weten, wat het antwoord ook mag zijn! Zodat je niet in verlegenheid gebracht wordt door het antwoord van de ander. En als het af te lezen is op het gezicht van de ander, kan het ook anders. 'Volgens mij gaat het niet zo goed met je, kan ik iets voor je doen? Of alleen een warme begripvolle blik en handdruk, een knuffel of wat kan in die situatie. Zien wat er gebeurt, iets minder op de automatische piloot. Niet altijd mogelijk, maar wel een heel mooi streven. 

Wil jij echt weten hoe het gaat als je vraagt: 'hoe is het?', of is het je standaard begroeting?

Ik nodig je uit: 'kijk vandaag eens of je in de ogen of aan de houding van de ander al kan zien hoe het gaat'? Dat betekent dat je echt gaat kijken en waarschijnlijk ook gaat voelen :-)

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap