Skip to main content

Bewust-zijn, Her-inneren

Bewustzijn Herinneren

In crisis situaties is het belangrijk om als eerste te zorgen voor je eigen veiligheid. Dit belangrijke gegeven wordt ons goed geleerd. Als een vliegtuig problemen krijgt, zet dan eerst zelf je zuurstofmasker op, pas dan kan je ook anderen helpen. Als je EHBO moet verlenen, kijk dan eerst of de plek waar je dat doet veilig is voor jou.

Wat ik op dit moment, in deze crisissituatie van het virus waarneem, vind ik dan ook heel gek. ‘Voor wie (?) download jij de app?’ hoor ik voortdurend op de radio. ‘Mijn demente moeder wil zo graag knuffelen, maar ik doe dat niet om haar te beschermen’ vertelde een gezonde klant me (uiteindelijk) in dikke tranen’. ‘Doe het voor de ander en hou vol........ook al is het voor menigeen niet vol te houden’. ‘Nu even kiezen op elkaar, we doen het samen......vertellen ze aan getroffen ondernemers die hun levenswerk kwijt zijn’......

De beste stuurlui in een crisissituatie staan niet aan wal. De beste stuurlui in een crisis staan op hun eigen schip en roeien met de riemen die ze hebben. Ze beseffen dat zij hun eigen schip moeten redden om daarmee de vloot veilig te stellen. Sta jij op je eigen schip en ben jij nog jouw stuurman? Als je je te veel bekommert om de andere schepen vergaat je eigen schip namelijk. Vraag jij je in deze crisissituatie nog voldoende af, wat goed voor JOU is? Ben jij je nog bewust van jouw eigen gezondheid? Je mag jouw bewustzijn, jou eigen zelf, in deze tijden niet vergeten. Sterker nog je mag het je weer langzaam gaan her-inneren. Pas als jij goed voor jou zorgt, kan jij goed voor de ander zorgen.

Een virus bestrijden met een dashboard, grafieken, een hamer, getallen, voorspellingen, aantallen, angst, polarisatie, straffen, boetes, wetten, gedragsbeïnvloeding, dwang…..het voelt voor mij zo onnatuurlijk. Wist je dat jij Covid- 1 tot en met 18 allemaal overleefd hebt zonder dit alles?

Als dit is hoe we vanaf nu met virussen (die voor 99,8 procent van de bevolking ongevaarlijk zijn) omgaan, dan komen we nooit meer van deze maatregelen af, er blijven namelijk virussen komen. Het is geen kwestie van even een flinke lockdown, of even de kiezen op elkaar en door. Het zijn keuzes! Een ‘regime’ of ‘wet’ tegen een virus?, dat hebben we nog nooit gedaan. Gezonde mensen in quarantaine, een avondklok, limieten in jouw eigen huis, restricties in jouw bedrijf, niet meer zelf mogen denken, dagenlang mondkapjes dragen op je werk, plezier vermijden ??‍♀️? Mag jij nu ‘mens zijn’, ‘bewust-zijn’? Daar maak ik mij zorgen om. Er wordt voortdurend ge- en veroordeeld. Ik zie velen blindelings volgen, het eigen bewust-zijn wordt ‘even’ geparkeerd en niet meer ‘her-innert’. Er is ons de laatste maanden ingeprent dat dat egoïstisch is, dat je dan de samenleving in gevaar brengt. Is dat zo? Zijn wij als gezonde mensen onverantwoordelijke, onnadenkende, wandelende virusbommen geworden, potentieel dodelijk en besmettelijk voor iedereen om ons heen? Je zou het zo maar denken als je tegenwoordig ‘gewoon gezond’ in de supermarkt loopt! 

Ik ben mij bewust van wat voor mij goed is en daarmee help ik de ander……voor mij persoonlijk is dat geen vaccin, geen testen, geen mondkapje als broedplaats voor bacteriën en schimmels en waardoor ik mijn afvalstoffen weer in moet ademen, geen afstand tot mijn  gezonde dierbaren, geen getallen of grafieken. Wel gezonde voeding, extra vitamines, lekker buiten zijn, ontspannen, met passie mijn werk doen, respect voor de ander, thuis blijven als ik met niet lekker voel, gezichten willen zien, vrijuit lachen, genieten van wat er is, compassie naar anderen en naar mezelf, niet over mijn grenzen (laten) gaan, leven in dankbaarheid. Ben ik daarmee asociaal? Nee, ik zorg goed voor mijzelf en mijn veiligheid en gezondheid en daarmee ook goed voor de ander. Ik heb respect voor iedereen die op een andere manier goed voor zichzelf zorgt en andere keuzes maakt??……..als het maar jouw eigen keuze is. 

Wat heb JIJ nodig om zo gezond mogelijk te blijven? Want dat is toch het doel van iedereen, dat we met z’n allen gezond blijven? Zorg bijvoorbeeld elke dag 1% beter voor jezelf…….dat is over een jaar dan toch mooi zo’n 365%! Enkel zorgen voor de ander klinkt namelijk heel nobel, maar daarmee ga je voorbij aan je zelf. Soms is dat best fijn, immers: dan wordt je niet geconfronteerd met keuzes die zou moeten maken voor jezelf, vallen je eigen ongemakken makkelijker in het niet, hoef je alleen maar te volgen. Maar uiteindelijk wordt je dan toch geconfronteerd met jouw ‘biologische rekening’. Jij, ja jij verdient evenveel zorg als dat je ook aan ander zou willen geven. Behandel jezelf iets vaker als een lieve, kleine, pluizige puppy……….dan zou je vaak net wat betere keuzes voor jezelf maken❤️.  

#bewustzijn #herinneren #zelfzorg #compassie #opkoersblijven #gezondheid #jijbentdebelangrijkste #liefvoorjezelf #puppylove

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap