Skip to main content

'Erbij horen'

Erbij horen IMG 9482

Pijnlijke gevoelens en ervaringen, je voelt ze liever niet. Een prachtig mechanisme van ons lichaam, dat we al vroeg ontwikkelen om ons te ‘beschermen’ tegen pijn, is het ‘pantseren’ of ‘afschermen’ voor deze ervaringen en gevoelens. Wel de ‘fijne’, liever niet de ‘pijne’........

Stel, je was vroeger een gevoelig kind en barste regelmatig in tranen uit om dingen die jou raakten. Je huilde om een bloem die geknakt was, om het afscheid wat je moest nemen na een nachtje logeren bij je oma, maar ook om een puppy die zo lief was dat de tranen als vanzelf uit je ogen stroomden.
 
Keer op keer kreeg je te horen dat je je niet zo moest aanstellen en niet zo kinderachtig moest doen. Hierdoor ontwikkelde je als vanzelf het ‘talent’ om ‘hard te zijn’ en ‘niet te voelen’. Je dissocieerde als het ware van het gevoel van ‘geraakt worden’ door de minder fijne, maar ook de fijne ervaringen van het leven. Maar hierdoor sloot je je helaas ook af van jouw aller-diepste verlangen. Het verlangen om de mooie en minder mooie kanten van het leven volledig en intens te kunnen ervaren, je te laten raken, te laten betoveren en te laten beroeren door de wonderen van het leven zelf. 
 
Als ‘huilen’ niet gewenst is, nou dan doe ik dat toch niet meer? Dat werd jouw ‘oplossing’ om erbij te horen. Dat is wat jouw omgeving graag ziet, dus dat is wat jij gaat doen. Want diep van binnen is dat wat elk kind en elk mens het liefste wil: ‘gezien worden en gewaardeerd worden’. 
 
En, het werkt! Je krijgt nu complimenten, dat je zo groot bent omdat je niet meer zo veel huilt. ‘Zie je wel dat het niet erg is om afscheid te nemen, je ziet oma volgende week weer!’. ‘Er zijn nog genoeg bloemen, gooi die geknakte maar in de kliko, goed zo……zie je wel we hebben toch nog een mooie bos!’. 
 
Op deze manier wordt iedereen onbewust en vaak ook onbedoeld een ‘expert’ in ‘het erbij horen op die manier die jouw omgeving graag ziet’! Je ontwikkelt jouw ‘overlevingsmechanismen’ om erbij te horen in de omgeving waarin je opgroeit. Dat is heel handig en verstandig! Op die manier wordt er voor je gezorgd, word je gekoesterd, verzeker je jezelf van aandacht en liefde.
 
Echter de ‘oplossing’ die je kiest is een aanpassing, die is niet van jou. Je snijd je af van ‘onbegrip en pijn’ maar ook van jouw werkelijke verlangen van jouw werkelijke ‘zijn’. 
 
Misschien herken je wel dat: je werkelijke verlangen weer voelen als iets wat van jou is, jouw werkelijke verlangen weer zien als iets wat vervuld mag worden, jouw verlangen weer gaan leven op latere leeftijd soms echt een zoektocht is! Je weet vaak niet eens meer wat er door je heen geleefd wil worden. Wat werkelijk van jou is of wat van jou is geworden terwijl het je daarmee afhoudt van jouw werkelijke ‘zijn’. 
 
Want je bent de ‘pijn’ van jouw verlangen waarschijnlijk gedurende je leven gaan vermijden. Je bent situaties gaan mijden die de pijn van jouw verlangen zichtbaar konden maken, je vermijdt situaties en plekken waarbij jouw gevoeligheid getriggerd wordt, je sluit je af. Misschien lees je wel boeken of ga je in therapie en leer je over hoe je je kunt ‘af- of beschermen’ tegen invloeden van buitenaf. Het voelt helemaal niet meer als jij, maar het voelt ook werkelijk als iets wat ‘bestreden’ moet worden. 
 
Heb jij het idee dat je niet de hoofdrol speelt in jouw eigen film? Doe jij werkelijk wat je leuk vind? Vind je vaak dingen van en over jezelf (en vind jij dat zelf echt)? Soms is het best een puzzel om uit te zoeken wat daadwerkelijk jouw verlangen is. Een mooie oefening is om eens letterlijk om te draaien, achterom te kijken en je te herinneren wat die kleine of grote momenten in jouw leven waren wanneer jij optimaal gelukkig was? Die momenten waarin jij liefde voelde, liefde voor jezelf en liefde voor dieren, voor mensen, voor het leven.  
 
Emoties zijn richtingaanwijzers, je lichaam en je pijnen geven aan waar/dat jouw energie stagneert. Het loont om slim samen te gaan werken met je lichaam. Ons lichaam is zo veel slimmer dan ons brein. Ons lichaam is hyperintelligent, denk maar eens aan de biljoenen processen die zich nu op dit moment in jouw lichaam afspelen. De communicatie tussen al jouw cellen, die constant streven naar het beste voor jou, die streven naar balans, die voortdurend zijn gericht op heling en herstel. 
 
We hoeven er alleen maar naar te luisteren, even stil te zijn, ermee samen te werken, te vragen aan ons lichaam wat het nodig heeft. Tip: neem vaker een momentje heel even rust, zoek kort de stilte op en stel je de volgende vraag vanaf vandaag vaker op een dag: …….’lief lijf, wat heb je nu op dit moment nodig?’ Laat je maar verrassen door de antwoorden die als vanzelf gaan komen💖🌟🍀

#erbijhoren #oerbehoefte #helen #verlangenleven #angstenverlangen #herstel #wathebjijnunodig #luisterennaarjelijf #afschermen #overlevingsstrategie #hsp #gevoeligzijn #aanpassen #hoehebjijjeaangepast #jouwlevenleven #pilatesenzo

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Volg blog via e-mail

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Vul je e-mailadres in:

  • Bezoekadres

  • Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
  • Gemeente Druten / Maas & Waal

E-mail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon

06 - 50 28 27 56

 

Pilates & zo
Koningsweg 27 6655 AA Puiflijk
Gemeente Druten / Maas & Waal

Privacyreglement - Cookieverklaring - Reglement - KvK 30273668  - BTW-nr. NL001914584B91
Copyright © 2023 Pilates & zo • co-productie: Pilates & zo + Brainy Branding • merchandise linkssitemap